מסמכים סודיים של משרד המשפטים, שנחשפו היום, מגלים עד כמה ארה"ב לא היתה עיקבית בטיפולה בפושעי מלחמה נאציים שמצאו בה מקלט. המסמכים חושפים את זהותם של 4 נאצים, שעדיין חיים בארה"ב למרות שאזרחותם האמריקנית נשללה מהם וצווי גירוש הוצאו נגדם; ויותר מזה: כולם נהנים מתשלומי ביטוח לאומי ומקצבאות פדראליות אחרות בזמן שהם נאבקים בגירושם.
והם לא היחידים.
מסמכי משרד המשפטים מגלים, כי היו עוד לפחות 6 פושעים נאציים כאלה, אלא שהם כבר נפטרו בשנים האחרונות, ונקברו בארה"ב.
הסיבה שנתן משרד המשפטים לחייהם החופשיים בארה"ב היא ששום מדינה לא היתה מוכנה לקבלם. על פי החוק האמריקני, ארה"ב יכולה לגרש חשודים שביצעו פשעי מלחמה בתקופת השואה, אך לא יכולה להעמיד אותם לדין מכיוון שהפשעים לא בוצעו על אדמת ארצות הברית.
כל הארבעה החיים ניהלו מאבקים משפטיים פתלתלים נגד הממשל האמריקני, והשישה שכבר מתו עשו זאת עד יומם האחרון.
המסמכים, שנחשפו ע"י סוכנות הידיעות "אסושיאטד פרס", מציינים עוד עובדה חמורה: ב-34 השנים האחרונות ניהלה ארה"ב משפטים נגד 137 חשודים בפשעי מלחמה נאצים החיים במדינה, אבל רק 66 מהם גורשו בפועל, עזבו מרצון, או הוסגרו למדינות שבהן ביצעו את פשעיהם.
20 אחרים מתו תוך כדי הדיונים המשפטיים, וב-20 מקרים ויתר הממשל על גירוש בגלל "בריאות לקויה" או בזכות שיתוף פעולה של פושעים נאציים בהסגרת חבריהם.
השוטר ביחידה המיוחדת ל'טיפול' ביהודים מלבוב חי במישיגן
אלו 4 הפושעים הנאציים שעדיין חיים בארה"ב בשקט ובשלווה, ממומנים בכסף אמריקני (מטעמי 'שמירת פרטיות' בלתי מובנים, לא מופיעים במסמכים השמות הפרטיים של הפושעים, אלא רק שמות המשפחה):
זאינצ'אושקש (Zajanckauskas), בן 97, ממחסלי גטו ורשה, חי במסצ'וסטס. לאחר 11 שנים של הליכים משפטיים עד לשלילת אזרחותו, הוצא נגדו ב-2007 צו גירוש לליטא, מולדתו. הערעור האחרון שלו נידחה ב-2010, אלא שאז התברר כי לא ליטא ולא פולין (שם בוצע הפשע העיקרי שבו הוא מואשם) מוכנות לקבל אותו.
ז'הינסקי (Szehinskyj), בן 89, ששירת כשומר במחנות ריכוז בגרמניה ובפולין, חי בפנסילבניה. ההליכים נגדו נמשכו 7 שנים והוא מיצה את אפשרויות הערעור שלו ב-2006, אז נשללה אזרחותו והוצא נגדו צו גירוש לאוקראינה מולדתו, לגרמניה או לפולין. אף מדינה לא היתה מוכנה לקבל אותו.
פאלי (Palij), בן 89, היה שומר במחנה כפייה של יהודים שנוהל על ידי ה-SS בפולין. הוא חי בניו יורק, למרות שכבר לפני 7 שנים מוצו כל ההליכים נגדו. פקודת הגירוש שלו היתה לאוקראינה אך הומרה בגירוש לגרמניה, פולין, או "כל מדינה אחרת שתהיה מוכנה לקבלו", כלשון פסק הדין.
קאלמון (Kalymon), בן 92, שהיה שוטר אוקראיני ביחידה מיוחדת ל'טיפול' ביהודים שהקימו הנאצים בלבוב (Ukrainian Auxiliary Police), חי במישיגן. 9 שנים נמשכו ההליכים המשפטיים נגדו, עד שהדלת נסגרה עליו סופית בסוף השנה שעברה. גם נגדו תלוי ועומד צו גירוש לאוקראינה, לפולין או לגרמניה, או לכל מדינה שתסכים לקבלו. קאלמון לפחות סובל מאלצהיימר ומסרטן.
ארגוני ניצולי שואה נזעקו מתוסכלים, ומאשימים את הממשל האמריקני ב"יד רכה" כלפי הפושעים החיים בארה"ב ואלו שמתו בעודם בארה"ב. "זהו עלבון לניספים ולניצולים שניתנת לנאצים האלו האפשרות להינות מהחירויות של ארצות הברית, לאחר ששללו מאחרים את חירויותיהם וחייהם", אמר ניצול שואה ישראלי-אמריקני החי בלוס אנג'לס.
טבח אכזרי של עבדים יהודים במחנה כפייה נאצי
המשפט הנאצי האחרון המתנהל היום בארה"ב הוא נגד מיכאל קרקוץ', בן 94, שהיה מפקד ביחידת SS שהשתתפה במעשי טבח רבים של יהודים, החי במינסוטה. אין שום סיבה להאמין שהמקרה שלו יסתיים אחרת, וסביר להניח שהוא ימות בארה"ב.
שמות פושעים נאציים אחרים שמתו בשיבה טובה בארה"ב (אמנם בלי אזרחות) ואשר שמותיהם מפורסמים לראשונה:
Osyp Firishchak משיקגו נפטר בנובמבר האחרון בגיל 93. הוא שירת ביחידה שתפקידה היה ציד יהודים באוקראינה ושליחתם למחנות השמדה.
Anton Tittjung מויסקונסין נפטר בשנה שעברה בגיל 87. הוא שירת כשומר במחנה המוות Mauthausen באוסטריה.
Mykola Wasylyk בילה את רוב חייו בניו יורק, אבל נפטר בפלורידה ב-2010 בגיל 86. גם הוא היה שומר במחנות ריכוז נאציים בפולין.
Bronislaw Hajda נפטר בביתו באילינוי בגיל 80, ולא שילם מאומה על פשעו העיקרי - השתתפות בטבח אכזרי של עבדים יהודים במחנה כפייה נאצי.
Michael Negele נפטר במיזורי בשיבה טובה בגיל 87, לאחר שבמלחמת העולם השנייה השתתף בשריפת הגטו היהודי ב-Theresienstadt על יושביו.
צילום: ויקיפדיה
הוסף תגובה חדשה