אני בטוחה שכשהרומאים גירשו את היהודים ממולדתם, עם ישראל דיבר בשפה אחת והיתה לו תרבות אחת. עם התפזרות היהודים לגולות השונות, הם ספגו תרבויות ושפות נוספות - ליהודים-האשכנזים היתה האידיש (שזוכה עכשיו לתחייה מחודשת) וליהודים-הספרדים היתה שפת הלאדינו, שנשמרה במשך שנים ארוכות בעיקר בזכות מוסיקת הלאדינו, אך הולכת ומתפוגגת ב-20 השנים האחרונות.
לא כל עוד רפאל אורטס (בתצלום מימין) מסוגל לשיר. אורטס, מהנדס חלל שנמנה על בוני מעבורות החלל האמריקניות (כיום בפנסיה) לא נותן ללאדינו למות, ומאז 1992 הוא מפעיל בלוס אנג'לס את "מקהלת הקול הספרדי" - שהחלה כמקהלת חובבים והפכה, במלואת לה 20 שנה, אחד הגופים המוסיקליים היהודיים הרציניים ביותר בעיר הזאת.
"הלאדינו זורם בדמי מלידתי", סיפר לנו אורטס, יליד חרטום (סודן), שעלה עם משפחתו לישראל כילד (אחד מ-9) וגדל בראשון לציון. "רומנסות ספרדיות בשפת הלאדינו היו פס הקול של הילדות שלי. הייתי שומע את אמי שרה כבר כשהייתי בדרך חזרה מבית הספר הביתה. המטבח, כל הבית, היו מלאים תמיד בקולות שירתה וזה מעולם לא עזב אותי".
החלום להיות חזן וזמר, נדחק לטובת המקצוע התובעני שבחר בו ושהביא אותו לצוות הקמת מעבורות החלל האמריקניות כמומחה בינלאומי לחישוב חוזקים של מתכות.
עד שיום אחד, סמוך ליציאתו לפנסיה, החליט שהוא חייב לעצמו ולזכר הוריו להשיק קריירה שנייה. הוא אסף זמרים וזמרות, ממוצאים שונים וממקומות שונים, שהתאהבו במוסיקת הלאדינו.
אבל התגבור המפתיע שקיבלה המקהלה היתה הצטרפותו של מוסיקאי ישראלי צעיר, אבי אבליאב (אבלי), בן ה-31, המעבד המוסיקלי והמנצח של המקהלה (מימין, בתצלום למעלה), שמתכוון להצעיד אותה לרחוב הראשי של "מוסיקת העולם".
פגשתי אותו בחזרה מדהימה לקראת המופע הקרוב של המקהלה.
אבלי אמנם נולד בתל-אביב, אבל משפחת אביו הגיעה מבוכרה, וככל שחקר בתולדותיהם, 8 דורות לאחור, גם הם גורשו מספרד. אמו ממשפחת ניצולי שואה, והוריו הכירו במלחמת השחרור - היא אחות והוא פצוע מלחמה.
אמו למדה נגינה והוא שמע - "עד שיום אחד, בגיל 4, פשוט התיישבתי ליד הפסנתר וניגנתי, מהתחלה ועד הסוף, כאילו שאומנתי, את השיר I Just Want To Say I Love You של סטיבי וונדר".
זאת הייתה תחילתה של קריירה.
מגיל 16 אבלי ניגן עם להקות, בהופעות ועבד עם הזמרת קרן הכט. שירותו הצבאי נדחה בשל בשל פציעה בתאונת דרכים והוא נרשם מיד לאחר התיכון לבית ספר למוסיקה "רימון", שבו בילה 5 שנים - התמחה בעיבודים והלחנה לסרטים, ניצוח והקלטות. בגיל 20, השתתף בכתיבת המוזיקה לסרט "6 מיליון חתיכות" (2001) וזכה למועמדות לאוסקר ישראלי.
כמי שגדל, לדבריו, על מוסיקה אמריקנית, לא מפתיע למצוא אותו בלוס אנג'לס, כאן אבלי חי ועובד מזה 4 שנים. "השנה הראשונה היתה קשה עד שיצרתי קשר עם שרון פרבר, מורתי לשעבר, שפתחה בפניי דלתות", הוא מספר. הוא הפך למנצח מקהלות, ובמקביל הקים חברה שצדה ומטפחת אמנים צעירים.
אבלי הצטרף לשורות "מקהלת הקול הספרדי" לפני כ-3 שנים. "באתי לחזרה", הוא מספר, "והתאהבתי. גם במקהלה, גם במשמעות שהיא נושאת איתה - שימור שירת הלאדינו, וגם בפתיחות של רפאל והזמרים לעיבודים חדשים, עכשוויים, שימשכו קהל רחב; מה שכמובן להפיץ את המוסיקה הזו לשכבות רחבות של חובבי 'מוסיקת עולם'".
עם ההתמקצעות, ההקלטות והעיבודים החדשים, מגיע התיאבון: להכפיל את המקהלה ל-40 זמרים, לצרף תזמורת קבועה ולצאת למסע הופעות.
אבלי, שמכיר את מוסיקת הלאדינו מזה שנים, גם באמצעות ידידותו עם הזמרת יסמין לוי - הקול המוביל בעולם במוסיקת הלאדינו, הוא עוד פחות יוצא דופן ב"מקהלת הקול הספרדי" מאשר מרגריטה קליגרמן, ילידת טשקנט, אוזבקיסטן, שהכירה את אורטס בכלל מתחום ההנדסה והמחשבים.
"לא ידעתי דבר על מוסיקת הלאדינו", אומרת מרגריטה, "אבל התאהבתי בה". ושירה תמיד בערה בה, מילדותה, והמוסיקה היתה אהבתה הגדולה אחרי שנים של לימודי פסנתר. המקהלה מצידה התאהבה בקול הסופרנו שלה, והפכה אותה לסולנית המקהלה מזה 11 שנים.
ביום ראשון, ה-16 בדצמבר, תציג "מקהלת הקול הספרדי" פסטיבל מוסיקלי לחנוכה, שהכניסה אליו חופשית.
הקונצרט, בליווי רקדניות פלמנקו, יתקיים באולם ההופעות ב-Plummer Park שבווסט הוליווד, ביום ראשון, ה-16 בדצמבר, ב-4 אחה"צ.
7377 Santa Monica Blvd.
אם אתם רוצים לחוות חוויה מוסיקלית יחידה במינה ואירוע חנוכה יוצא דופן - אל תחמיצו!
האזינו ל"מקהלת הקול הספרדי" שרה את "על כל אלה" העברי בלאדינו (O Dio Mio):
הוסף תגובה חדשה